Zo kun je een zweepslag doeltreffend behandelen

Een zweepslag is een veelvoorkomende blessure die bijzonder pijnlijk kan zijn. Men ervaart een pijnscheut die fel en plotseling opkomt, net zoals bij letterlijke zweepslagen het geval is. De pijn wordt veroorzaakt door een scheur in de spier en kan zich in elke spier voordoen, hoewel de blessure het meeste in de kuit voorkomt. Meestal ontstaat deze spierscheur in de kuit als de spieren krachtig en explosief worden aangespannen. Daarna wordt er in het betreffende gebied acute pijn gevoeld. Hieronder lees je wat te doen bij zweepslag en welke behandelmethoden het meest doeltreffend zijn.

Wat is zweepslag precies en wie zijn er gevoelig voor?

Deze blessure wordt ook wel ‘coup de fouet’ genoemd en komt met name in de kuitspieren voor. De kuitspier is een groep spieren en deze bevindt zich aan de achterkant van ons onderbeen. Kortom, de kuitspier is een verzamelnaam. De zweepslagblessure aan de kuitspier vindt meestal plaats bij de binnenste kop van de oppervlakkige ‘musculus gastrocnemius’, oftewel de tweehoofdige lange kuitspier (een bi-articulaire spier). Deze spier gaat in de achillespees over en wordt daarom – onterecht overigens – ook wel achillespeesblessure genoemd. Vooral sporters van middelbare leeftijd zijn gevoelig voor deze blessure. Dit komt waarschijnlijk doordat de lichaamssamenstelling gedurende het ouderdomsproces verandert.

De lange kuitspier

Het is een relatief kwetsbare spier, de lange kuitspier. Dit komt doordat er vanuit verschillende gewrichten, zoals de enkel en de knie, spanning op deze spier gebracht wordt. Een blessure aan de kuit ontstaat wanneer de spieren onder spanning op rek komen. Daarbij vindt nagenoeg een volledige buiging plaats in het enkelgewricht, gecombineerd met een strekkend kniegewricht. Bij sporters van middelbare leeftijd verandert de lichaamssamenstelling en neemt de spiermassa af. Ook wordt de flexibiliteit verminderd van zowel het peesweefsel als de spieren. Doordat de spiermassa afneemt, neemt meestal ook de belastbaarheid af. Dit heeft tot gevolg dat spieren kwetsbaarder worden waardoor het risico op zweepslag in de kuit kan ontstaan.

Zweepslag symptomen

Zoals genoemd voelt men bij deze blessure een acute pijn in het betreffende gebied. De symptomen die daarbij komen kijken zijn afhankelijk van hoe ernstig de blessure is. Is er sprake van een eerstegraads spierscheuring, dan zal waarschijnlijk minder dan 5 tot 10 procent van de betreffende spiervezels beschadiging hebben opgelopen. In deze gevallen is lichte belasting nog steeds mogelijk maar is het uitgesloten om te gaan sporten. Bij een tweedegraads spierscheuring is 10 tot 50 procent van de betreffende spiervezels beschadigd. Dan wordt vaak al pijn ervaren bij lichte belasting. Verder is de spier rekgevoelig en zal ook de spierkracht aanzienlijk afnemen.

Een knappend geluid bij derdegraads spierscheuringen

In het uiterste geval van derdegraads spierscheuringen is maar liefst 50 tot 100 procent van de betreffende spiervezels beschadigd. Dit geeft doorgaans zeer stekende en felle pijnklachten die menigmaal gepaard gaan met een knappend geluid. Als je hiermee te maken krijgt is een zwelling vaak het gevolg en datzelfde geldt voor een aanzienlijke bloeduitstorting. Hier komt vervolgens nog bij dat de spier eenzijdig bolt zodra deze wordt aangespannen. Zodra je met een derdegraads spierscheuring te maken krijgt is een operatieve ingreep vaak de enige oplossing.

Een spiergroep die uit 3 spieren bestaat

De kuitspier is een spiergroep en deze bestaat uit drie verschillende spieren. Elk van de spieren heeft een afzonderlijke functie, maar de spieren delen ook sommige functies. Hierdoor kan het diagnosticeren bemoeilijkt worden. De locatie van de pijnklachten en meerdere testen kunnen dan informatie geven over de ernst van het blessureleed. Ook vertellen ze je welke spier nu daadwerkelijk beschadigd is. Spierscheuren in de kuit bevinden zich doorgaans in de lange kuitspier. Ook komen spierscheuren in de ‘musculus soleus’ voor, oftewel de korte kuitspier. De derde spier is de ‘musculus plantaris’. Deze spier loopt over het gewricht van de knie en ter hoogte van het hielbeen hecht deze spier zich aan de achillespees.

Korte kuitspier versus lange kuitspier

Als de spierscheur zich voordoet in de korte kuitspier, dan is dit meestal aan de buitenkant. Dit in tegenstelling tot een spierscheuring bij de lange kuitspier. Daar komt bij, dat de korte kuitspier minder kwetsbaar is dan de lange kuitspier. Dit heeft ermee te maken dat er minder spanning op de korte kuitspier komt te staan omdat deze over minder gewrichten loopt. Ook heeft dit tot gevolg dat de klachten bij een zweepslag aan de korte kortspier milder zijn dan die bij de vaker voorkomende lange kuitspier.

Zweepslag kuit behandeling

De behandeling en de behandelduur worden bij deze blessurevorm verkort als er een accurate diagnose wordt gesteld. Doorgaans duurt de revalidatie circa twee tot drie maanden. Is de blessure eenmaal gediagnosticeerd, dan is het raadzaam geduldig te zijn en de spier rust te gunnen. Zo wordt het natuurlijke herstelproces niet verstoord. Daarbij kan een nachtspalk, ook wel kuitbrace genoemd, uitkomst bieden. Nachtspalken bieden de aangedane spieren ondersteuning.

Nachtspalken voor zweepslag

Hielspoor sok – Strassburg sok – Nachtspalk

Hielspoor sok – Strassburg sok – Nachtspalk

47,95 27,85
Je bespaart20,10
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Strassburg Sock – original – Hielspoorsok

Strassburg Sock – original – Hielspoorsok

86,95 43,90
Je bespaart43,05
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Tip Anti hielspoor pakket – 2 bestsellers + Gratis Siliconen gelsokken

Tip Anti hielspoor pakket – 2 bestsellers + Gratis Siliconen gelsokken

99,95 42,80
Je bespaart57,15
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Hielspoor sok – Strassburg sok – Nachtspalk

Hielspoor sok – Strassburg sok – Nachtspalk

47,95 27,85
Je bespaart20,10
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl

Compressiekousen voor herstel en ter voorkoming

Ook compressiekousen kunnen je ondersteuning bieden zodra je met een zweepslag te maken krijgt. Ze geven druk rond de onderbenen. Daardoor werken compressiekousen als het ware als een drukverband dat comfortabel zit. Littekenweefsel wordt hierdoor beperkt. Ook vindt er met deze kousen een betere doorbloeding plaats van de kuitspieren en zullen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Omdat de kuit met compressiekousen minder goed kan bewegen zorgen ze ook voor een betere stabiliteit. Heb je nog geen blessure ontwikkeld maar wil je voorkomen dat je hiermee te maken krijgt? Ook vanuit preventief oogpunt is het verstandig om compressiekousen te dragen. Ze verkleinen de kans op een zweepslagblessure aanzienlijk.

Compressiekousen voor zweepslag

Herzog Active Compressiekousen – Fietssokken – Hikesokken –  Wandelsokken – Per paar

Herzog Active Compressiekousen – Fietssokken – Hikesokken – Wandelsokken – Per paar

46,95 45,90
Je bespaart1,05
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Ironman Sportcompressiekousen – Compressie Tubes – Per paar

Ironman Sportcompressiekousen – Compressie Tubes – Per paar

39,95 23,90
Je bespaart16,05
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Gladiator Running – Compressiekousen voor hardlopen –  Zwart of Wit – Per paar

Gladiator Running – Compressiekousen voor hardlopen – Zwart of Wit – Per paar

47,95 27,90
Je bespaart20,05
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Ironman Compressiekousen Zwart

Ironman Compressiekousen Zwart

39,95 28,40
Je bespaart11,55
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl