Alles over shin splints oftewel scheenbeenvliesontsteking

De term shin splints is een verzamelnaam voor uiteenlopende klachten aan je scheenbeen. In de volksmond staat deze verzamelnaam beter bekend als scheenbeenvliesontsteking. Beide benamingen zijn geen diagnose, maar geven aan waar in het lichaam de klachten ervaren worden. Vooral bij hardlopers en bij andere takken van sport met veel sprongvormen – zoals voetbal, volleybal, basketbal en handbal – komt deze overbelastingblessure regelmatig voor. Je leest hier met welke klachten je dan te maken krijgt en hoe je ze het beste kunt behandelen.

Wat is shin splints en hoe herken je het?

Scheenbeenvliesontsteking symptomen zijn pijnklachten die aan het scheenbeen worden ervaren. Deze pijn bevindt zich vaak aan de binnenzijde van het been, enkele centimeters boven de enkel. In het begin treden de pijnklachten vooral op tijdens het belasten van het scheenbeen, maar bij chronische shin splints krijg je ook tijdens pauzemomenten en bij het rusten met pijnklachten te maken. Andere scheenbeenvliesontsteking klachten behalve pijn zijn stijfheid na belasting, zwakte en gevoelloosheid van de voeten, spierpijn en een milde zwelling in het onderbeen. Naast de pijn aan de binnenzijde van het been kan ook pijn ontstaan aan beide kanten van het scheenbeen.

De diagnose

Om te weten of je een behandeling van een scheenbeenvliesontsteking nodig hebt, moet er eerst een diagnose worden gesteld. De meest voorkomende diagnose is het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). Daarnaast worden eveneens pijnklachten ervaren bij de diagnose van een tibiaal stressfractuur. Verder kan ook de diagnose van het compartimentsyndroom gesteld worden, maar deze komt maar zelden voor bij sporters. Voor de juiste behandeling van de klachten is het belangrijk te weten wat precies de oorzaak is. Alleen zo kan immers ook een juiste diagnose gesteld worden. Hieronder gaan we verder in op de diagnoses Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) en tibiaal stressfractuur.

Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS)

Er wordt gesproken van een Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) wanneer er een stressreactie van het botweefsel ontstaat. Deze stressreactie wordt veroorzaakt door overmatige trekkrachten van de spieren die zich aan de binnenkant van het scheenbeen bevinden. Na enige tijd kan hierdoor een zwelling ontstaan. Daarnaast zijn ook lokale drukgevoeligheid en een vermoeide en zeurende pijnsensatie symptomen bij deze scheenbeenvliesontsteking vorm. Vooral bij hardlopers komt deze blessure regelmatig voor. Om je een indruk te geven: circa 15 procent van alle blessures die gerelateerd zijn aan hardlopen hebben de diagnose Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). Hierbij spelen verschillende risicofactoren een rol.

‘Navicular Drop Test (NDT)’

De risicofactoren die bij het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) het meest dominant zijn: overmatige beweeglijkheid in zowel het heup- als enkelgewricht, overgewicht en een ‘Navicular Drop Test (NDT)’ die positief is. Onderzoek naar shin splints heeft namelijk uitgewezen dat hardlopers die positief op deze test scoren meestal ook last hebben van verzwakte intrinsieke voetspieren. Deze voetspieren houden de voeten stabiel en zijn dus erg belangrijk. Sporters die eenmaal gediagnosticeerd zijn met het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) hebben een verhoogde kans op herhaling. Daarbij zijn vrouwen gevoeliger voor deze blessurevorm dan mannen.

Andere bewegingspatronen

De reden waarom vrouwen het meest gevoelig zijn voor het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) is dat zij veelal andere bewegingspatronen hebben. Vergeleken met mannen ontstaat er bij vrouwen daarom meer druk op het scheenbeen. Naast het vrouwelijk geslacht zijn er nog tal van andere risicofactoren die bijdragen aan deze shin splints overbelastingblessure. Een verleden met deze blessure is een risicofactor, evenals het hierboven genoemde overgewicht, oftewel een verhoogde Body Mass Index. Ditzelfde geldt voor de eveneens hierboven genoemde positieve ‘Navicular Drop Test (NDT)’, hypermobiliteit of juist verminderde beweeglijkheid in de heupen en in het enkelgewricht. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Risicofactoren om rekening mee te houden

Ook een slechte trainingsopbouw en geen warming-up zijn risicofactoren voor het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). Daarbovenop komen nog de volgende risicofactoren om rekening mee te houden:

  • Te intensief sporten op een eenzijdige manier
  • Overpronatie (een verkeerd looppatroon)
  • Het routinematig gebruiken van steunzolen
  • Krachtverlies van de spieren in de kuit
  • Een looptechniek die gebrekkig is
  • Zwakke achillespezen
  • Verschil in beenlengte

Kortom, er zijn veel factoren die deze shin splints blessure kunnen veroorzaken.

Overeenkomende risicofactoren

Bij een tibiaal stressfractuur zijn er eveneens meerdere risicofactoren om rekening mee te houden. Veel risicofactoren zijn dezelfde als bij het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). Denk dan aan overgewicht, een looptechniek die gebrekkig is, verschil in beenlengte en krachtverlies van de spieren in de kuit. Daarnaast kan ook de menstruele cyclus een risicofactor zijn evenals lagere botmineraaldichtheid. Voor de laatstgenoemde risicofactor van deze shin splints blessure zijn blanke mensen gevoeliger dan donkere mensen. En ook bij een tibiaal stressfractuur geldt dat een eerder gestelde diagnose een verhoogd risico geeft. Toch is een tibiaal stressfractuur een totaal andere blessure dan het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS).

Wat is een tibiaal stressfractuur precies?

‘Tibiaal’ verwijst naar ‘tibia’ en dit betekent scheenbeen in het Latijn. Bij deze shin splints blessure zitten er microscheurtjes in het botweefsel. De oorzaak hiervan is overbelasting. Hoewel deze blessure vooral in het scheenbeen voorkomt, kan je deze ook in je kuitbeen hebben of zelfs in beide beenderen tegelijkertijd. Bij een tibiaal stressfractuur in het scheenbeen wordt in meer dan de helft van alle gevallen de pijn in het onderste derdedeel gevoeld. Daarna volgt het middenstuk in circa 30 procent van alle gevallen. Pijnklachten komen het minst vaak voor in het bovenste deel van het scheenbeen.

Symptomen tibiaal stressfractuur

Daar waar de pijn bij het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) bij belasting gelijk blijft of juist afneemt, verergert deze bij een tibiaal stressfractuur. De pijntoename tijdens de belasting vindt vooral plaats bij springen en ook hinkelen. Bevindt een tibiaal stressfractuur zich in een vergevorderd stadium dan zullen er oneffenheden voelbaar zijn op het botweefsel van je scheenbeen. Dit is op de plek waar de pijn zit en daardoor kan zelfs wandelen al als storend worden ervaren bij deze shin splints blessure. Andere symptomen van een tibiaal stressfractuur zijn een kloppend gevoel aan de botweefselrand. Ook een lokaal warm gevoel komt regelmatig voor bij deze blessure.

Duur van de behandeling van shin splints

De duur van een scheenbeenvliesontsteking behandeling is afhankelijk van of je te maken hebt met een tibiaal stressfractuur of met het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). Daar waar je bij een tibiaal stressfractuur doorgaans binnen 8 weken herstelt, kan dit bij het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) wel tot 10 maanden duren. Als je het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) onzorgvuldig behandelt, kan dit zelfs zorgen voor een vermoeidheidsbreuk (stressfractuur) van je scheenbeen. Je kunt zowel een tibiaal stressfractuur als het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) op verschillende manier behandelen. Een voorbeeld van een behandelmethode is het gebruik van compressiekousen.

Waarom kiezen voor compressiekousen?

Compressiekousen bieden voor hardlopers en andere sporters met een verhoogd risico op shin splints de ideale uitkomst. Het beste is natuurlijk om een scheenbeenvliesontsteking te voorkomen en dat is precies waar compressiekousen je bij kunnen helpen. Krijg je onverhoopt toch met deze overbelastingsblessure te maken? Ook dan wordt het gebruik van compressiekousen aanbevolen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat ze een positief effect hebben op het herstel. Sterker nog, met compressiekousen zal het herstel aanzienlijk sneller verlopen. Ze zorgen dan ook voor een betere stabiliteit en doorbloeding.

Top 3 Compressiekousen

Herzog Active Compressiekousen – Fietssokken – Hikesokken –  Wandelsokken – Per paar

Herzog Active Compressiekousen – Fietssokken – Hikesokken – Wandelsokken – Per paar

46,95 45,90
Je bespaart1,05
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Ironman Sportcompressiekousen – Compressie Tubes – Per paar

Ironman Sportcompressiekousen – Compressie Tubes – Per paar

39,95 23,90
Je bespaart16,05
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Gladiator Running – Compressiekousen voor hardlopen –  Zwart of Wit – Per paar

Gladiator Running – Compressiekousen voor hardlopen – Zwart of Wit – Per paar

47,95 27,90
Je bespaart20,05
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Ironman Compressiekousen Zwart

Ironman Compressiekousen Zwart

39,95 28,40
Je bespaart11,55
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl