Een dropvoet, ook wel klapvoet genoemd is een lichamelijke beperking. Houd het hebben van een klapvoet in dat je te maken krijgt met een vermindering van je vrijheid, mobiliteit en je onafhankelijkheid? Het antwoord op deze vraag is vaak: “nee”.

Een klapvoet houdt in dat je tijdens het lopen je voet niet goed meer kunt optillen. Dit is ongemakkelijk en in sommige situaties kan dit zelfs gevaarlijk zijn. De kans op vallen is door een klapvoet aanzienlijk groter.

mobiel blijven met een klapvoet

Oorzaken en remedies

Er zijn twee oorzaken welke een klapvoet als gevolg hebben. Een van de oorzaken is het oplopen van een blessure echter, vaak is de klapvoet het gevolg van een neurologische afwijking. Gelukkig zijn er ook remedies welke je kunnen helpen met het zo min mogelijk beperkt leven met deze blessure. Enkele van deze remedies zijn:

Fysiotherapie

Door middel van een behandeling kan de oorzaak van de klapvoet vaak worden aangepakt. Gerichte spierstimulatie behaald vaak goede resultaten.

Thuis oefeningen doen

Vaak krijgt men van de fysiotherapeut ook oefeningen mee welke je thuis zult moeten doen. De oefeningen zijn vaak eenvoudig uit te voeren en van korte duur. Hierdoor zijn ze ook te combineren met een druk schema op een volle dag.

Zenuwstimulatie

Door middel van het aanbrengen van elektroden op de voet worden zenuwen gestimuleerd. De spieren zullen zich hierdoor aanspannen welke zorgt dat de voet niet klapt. Vaak is er een sensor aanwezig in de schoen welke de stimulans van de zenuwen regelt.

Een brace

Door middel van een brace kunnen de klachten ook verlicht worden. Een Foot-Up brace welke speciaal gericht is op voetproblematiek kan een oplossing zijn. De brace kan vaak zowel met als zonder schoenen gedragen worden.

Bekijk hier alle klapvoetbraces

Een actiever leven met een klapvoet

Welke oplossing het beste is voor jouw dat is moeilijk te vertellen. Vaak is een combinatie van meerdere opties de beste oplossing. Heb je last van een klapvoet, bespreek dan altijd met de arts welke oplossingen het best passen in jouw situatie. Ga de klapvoet met kleine stapjes tegelijk te lijf en probeer ondanks de beperking toch zo veel mogelijk in beweging te blijven. Bewegen versterkt de spieren wat vaak de eerste stap is naar herstel.