Het kan zomaar zo zijn dat je een knieblessure hebt opgelopen tijdens het sporten. Misschien heb je zelfs een operatie gehad aan je knie. Je wilt dan natuurlijk zo snel mogelijk weer op je oude kracht zijn om alles weer te kunnen doen zoals je dat gewent bent. Je vraagt je misschien af of het in zo een situatie verstandig is om een kniebrace te gebruiken om het herstel van de knie te bevorderen.

In vrijwel alle gevallen is het gebruiken van een kniebrace na een operatie of blessure verstandig. Door de ondersteuning zal je minder last hebben van pijn en het herstel van de knie zal ook sneller verlopen met behulp van de kniebrace. De mobiliteit neemt toe, je kunt bijvoorbeeld weer gaan fietsen. Door de extra beweging welke de kniebrace mogelijk maakt zullen de spieren sneller herstellen wat uiteindelijk volledig of in ieder geval zo volledig mogelijk herstel inhoud.

Het aarzelen van de behandelaar

Veel behandelaars zijn echter nog vrij sceptisch en zullen niet altijd een kniebrace aanraden. Afname van spierkracht is een veel gesteld argument om af te zien van de brace. De brace neemt een deel van de spierfunctie over en hierdoor zou de spiermassa afnemen.

is een kniebrace verstandig?

Het tegengestelde is echter waar

Vaak blijkt echter dat het tegenovergestelde waar is. De kniebrace stimuleert beweging. In plaats van het centraal stellen van de blessure, helpen we je liever extra te bewegen. Beweging, ook als deze ondersteund is blijft immers beweging. Deze beweging zorgt voor een sneller herstel van de blessure. Door de brace kan de spierkracht opgebouwd worden zonder dat dit erg pijnlijk is. Zo ben je meer geneigd tot bewegen dan wanneer je geen gebruik maakt van een kniebrace.

Draagcomfort

Braces worden vaak gezien als zware hulpmiddelen welke niet comfortabel gedragen kunnen worden. Lang niet in alle gevallen is dit een terechte veronderstelling. Moderne braces zijn gemaakt van lichte stoffen waardoor ze zeker niet altijd erg zwaar zullen zijn. De braces kunnen vaak ook prima onder de kleding gedragen worden en bevatten zachte materialen voor een optimaal draagcomfort.

Vraag er naar bij de behandelaar

Vraag naar de mogelijkheden bij jouw arts of behandelaar. Vraag of het een oplossing zou kunnen zijn, en of je de brace misschien van de verzekeraar kunt krijgen. Vaak zijn er opties mogelijk, mocht de brace niet naar wensen helpen kun je er altijd voor kiezen de brace niet te dragen. Veel vaker zal je echter merken dat de brace een ideaal hulpstuk is om snel de mobiliteit welke je door de blessure of de operatie hebt verloren (deels)terug te krijgen.