Kniepijn.. vaak is de oorzaak osteoartrose. Osteoartrose is een vorm van reuma, dit houdt in dat klachten niet verminderen maar met de tijd juist erger worden. Gelukkig is het niet altijd nodig om dit met een operatie op te lossen en kun je in veel gevallen toch weer pijnvrij door het leven gaan.

Veelvoorkomende klachten van osteoartrose zijn pijn en het minder goed kunnen bewegen. Het kraakbeen in het gewricht (knie) slijt door de osteoartrose weg, hierdoor schuren de botten over elkaar heen wat pijnlijk is en de beweging belemmert. Op momenten dat de patiënt rustig zit of in bed ligt, kan de vervelende pijn alsnog aanwezig zijn.

detail-knie-osteoartrose

De oorzaak van osteoartrose

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk welke de aandoening veroorzaken. Wij zullen vier van de meest voorkomende oorzaken op rij zetten.

  • Leeftijd (Slijtage van het kraakbeen is onderdeel van het verouderingsproces)
  • Letsel uit het verleden (Letsel aan de knie, met name aan de kniebanden kan een oorzaak zijn)
  • Erfelijkheid (Er kan een aanleg zijn voor het krijgen van de ziekte, erfelijkheid speelt een rol)
  • Overgewicht (Door overgewicht worden de gewrichten zwaarder belast, deze belasting kan ervoor zorgen dat osteoartrose optreed)

Verlichting door een kniebrace

Heb je last van osteoartrose zijn er verschillende manieren om de pijn te verlichten. Injecties en pijnstillers zijn een optie, echter de bijwerkingen van deze medicatie is niet altijd fijn. Een kniebrace kan vaak een goede optie zijn. De brace heeft weinig bijwerkingen en helpt bij het actief kunnen blijven.

kniebrace-osteoartrose

Bekijk hier alle kniebraces

Geen operatie

Met behulp van een kniebrace zoals bijvoorbeeld een ‘Unloader One’ welke gemakkelijk te bevestigen is kun je de knie gemakkelijk ontlasten. Zo kun je actief blijven, hetgeen belangrijk is bij artrose, beweging houd de gewrichten immers flexibel. Ook maakt het lichaam door beweging endorfine aan, een van nature in het lichaam voorkomende pijnstiller. Hierdoor ben je minder afhankelijk van pijnstillers van buitenaf. De kniebrace zorgt ervoor dat de gewrichten iets van elkaar gehouden worden, dit verminderd het slijten en hierdoor is een operatie niet altijd meer nodig.

Minder pijn door de Unloader One

Klinische onderzoeken tonen aan dat de Unloader One de pijn aan de gewrichten vermindert. De functie van de knie bevorderd en dat patiënten minder afhankelijk zijn van pijnstillers. Vele gebruikers geven aan dat ze zelf helemaal van de medicatie af zijn sinds ze de Unloader One in gebruik hebben genomen.

Wat kun je zelf doen?

Heb je het vermoeden dat je osteoartrose hebt, ga dan eerst naar de (huis)arts en laat de knie onderzoeken. Bespreek met de arts welke stappen je het beste kunt ondernemen om de klachten zo veel mogelijk weg te nemen. Een kniebrace kan een van deze stappen zijn. Vermoedt je dat je osteoartrose hebt dan kun je ook via de klachtenchecklist kijken of dit vermoeden klopt, ook in dit geval is het van belang om ook de (huis)arts in te schakelen om zeker te zijn van een juiste diagnose. De checklist is hier te vinden.